Nøkkelharpe fra middelalderen funnet i Polen

På forrige ukes møte i ICTMs studiegruppe i musikkarkeologi (Biskupin, Polen) presenterte polske forskere det som kan se ut til å være den eldste nøkkelharpa som er funnet. Det dreier seg om lokket av et instrument, funnet under utgravninger i Wolin ved Østersjøkysten. Dateringen er fra slutten av 1100-tallet til siste halvdel av 1200-tallet.

Den eldste nøkkelharpa til nå er et instrument fra Mora i Dalarna, med årstallet 1526 skåret inn. Det er usikkert om dateringen er riktig, og noen mener denne såkalte Moraharpa kan være betraktelig yngre. Det er likevel liten tvil om at nøkkelharper fantes tidligere. Flere avbildninger er fra middelalderen. På en portal fra 1350 på Källunge kirke på Gotland er det avbildet en musiker med nøkkelharpe, og denne blir regnet som en av de eldste framstillingene.

Wolin er ei øy på nordkysten av Polen, mot grensa til Tyskland. Østersjøen var ei kommunikasjonsåre med mye handel i denne tiden, der Hansaforbundet dominerte. Funnet ble gjort i nærheten av ei brygge.

Lokket er lagd av furu og har hatt to rektangulære lydhull. Tolkningen til de polske forskerne, at det har sittet ei nøkkelharpe, virker rimelig. For hva kan dette ha vært hvis det ikke var et nøkkelharpelokk? Fidler, lutter eller andre strengeinstrumenter med hals ville ikke hatt et så bredt lokk. Og hvis det var dreielirelokk, for eksempel, ville det vært et hull der hjulet har sittet. Likevel, siden selve instrumentet ikke er bevart, er det fortsatt en del usikkerhetsmomenter rundt gjenstanden.

På konferansen viste forskerne Dorota Popławska og Stanisław Mazurek en rekonstruksjon av lokket, plassert på ei nøkkelharpe. Funnet er ikke publisert, men vil sannsynligvis bli en del av publikasjonen fra symposiet i Biskupin.

Noe av det interessante i dette fagfeltet er at nye funn kaster nytt lys over historien, i dette tilfelle instrumenthistorien. Der de skriftlige kildene har begrenset betydning, kommer arkeologien inn med nytt materiale.

Stanisław Mazurek presenterer sin rekonstruksjon av instrumentet fra Wolin på konferansen i Biskupin.

Gjermund Kolltveit

Music archaeologist, ethnomusicologist, musician – Nesodden, Norway. Main research interests: sound and sound tools (e.g. jew’s harps, lyres, ringing stones, bells) in human culture and soundscapes.

Ny publikasjon: The Archaeology of Sound, Acoustics and Music

april 27, 2020

Cajsa S. Lund er en av pionerene i det interdisiplinære fagfeltet musikkarkeologi. Hun har vært…

Samuel Hellens sanger: Stort musikkprosjekt har landet

november 23, 2019

I noen år har jeg vært med på et interessant og givende musikkprosjekt som har…

Videointervju og improvisasjoner

september 19, 2019

I Novgorod, under Slovisha-festivalen i august, lagde munnharpekollega Aksenti Beskrovny (Moskva) et intervju med meg,…

Inntrykk fra festivalen Slovisha i Novgorod

september 1, 2019

Jeg er tilbake fra Veliky Novgorod, og er full av inntrykk etter festivalen Slovisha Musical Antiquities…

Norske lyrer!

mai 16, 2019

Her er et lite glimt inn i mitt håndverksarbeid med lyrer. I vinter og vår…