Norske lyrer!
Her er et lite glimt inn i mitt håndverksarbeid med lyrer. I vinter og vår har jeg jobbet med flere instrumenter samtidig. Noen er i startfasen, mens andre har jeg nå endelig fått gjort ferdig etter at de har ligget halvferdige i flere år.
Blant instrumentene jeg har lagd er lyra som er avbildet på stavkirkeportalen fra Hylestad, Setesdal. På portalen, fra circa år 1200 (utstilt på Historisk museum i Oslo), kan vi se at instrumentet har rundt tolv strenger. Vi vet ikke om kunstneren virkelig hadde et instrument med tolv strenger som forbilde, eller om dette var et kunstnerisk valg. Vi vet heller ikke hvordan instrumentet ble bygd, eller hva slags materiale strengene var lagd av.
De to rekonstruksjonene jeg er ferdig med nå er basert på mine egne kunstneriske valg, i kombinasjon med kunnskap om lyrer fra andre steder og perioder. Disse to er strenget opp med henholdsvis stål- og nylonstrenger. Lyd- og musikkeksempler kommer snart, sammen med mer informasjon om mitt eksperimentelle prosjekt med å rekonstruere lyrer fra avbildninger fra Sør-Norge, ca. 1100–1400 e. Kr.
En annen lyre, som har vist seg å ha en senere, etterreformatorisk datering, ble funnet på gården Kravik i Numedal. I motsetning til portalen fra Hylestad og de andre avbildningene er dette et ekte instrument, bevart på gården til den kom inn til Oldsaksamlingen i Oslo på 1800-tallet. Lyra var delvis ødelagt, og lokket var ikke bevart i det hele tatt. Det opprinnelige strengeantallet er beregnet til syv.
De to nederste bildene viser min rekonstruksjon av lyra fra Kravik, her med metallstenger.
Ny publikasjon: The Archaeology of Sound, Acoustics and Music
Cajsa S. Lund er en av pionerene i det interdisiplinære fagfeltet musikkarkeologi. Hun har vært…
Samuel Hellens sanger: Stort musikkprosjekt har landet
I noen år har jeg vært med på et interessant og givende musikkprosjekt som har…
Videointervju og improvisasjoner
I Novgorod, under Slovisha-festivalen i august, lagde munnharpekollega Aksenti Beskrovny (Moskva) et intervju med meg,…
Inntrykk fra festivalen Slovisha i Novgorod
Jeg er tilbake fra Veliky Novgorod, og er full av inntrykk etter festivalen Slovisha Musical Antiquities…
Nytt om norsk folkemusikk i finsk tidsskrift
I en artikkel publisert i det finske tidsskriftet Folk och musikI skriver jeg om nye…