På vei til Kina

I dag reiser jeg til Kina for å gi en forelesning på musikkonservatoriet i Tianjin – og for å komme på sporet av de tidligste munnharpene som er funnet.

Munnharpene kommer fra utgravninger i den nordlige delen av landet, i provinsene Indre Mongolia, Liaoning, og Hebei. De eldste funnene er fra Xiajiadiankulturen, med datering mellom 600 og 1200 før vår tidsregning, noe som gjør dem til de absolutt eldste munnharpene vi vet om, mer enn to tusen år eldre enn de tidligste europeiske funnene. Til nå har kinesiske arkeologer og musikkarkeologer ikke vært oppmerksomme på disse funnene, og jeg føler meg priviligert som får anledning til å se på dem og sette dem i en større sammenheng, kulturelt og instrumenthistorisk.

Disse munnharpene er lagd av bein, og tunga er skåret ut av et flatt stykke. Lignende munnharper finnes i store deler i Asia den dag i dag, og blir lagd av bambus eller metall. Ett eksempel er fra Yunnanprovinsen sør i Kina, der de spiller på små munnharper (Kou Xian) av flat messing. Man spiller på opp til fem stykker samtidig. De blir da bundet sammen i en vifteform. En av de store utøverne på denne munnharpetypen er Ma Guo Guo, som du kan høre på denne YouTube-videoen.

Gjermund Kolltveit

Music archaeologist, ethnomusicologist, musician – Nesodden, Norway. Main research interests: sound and sound tools (e.g. jew’s harps, lyres, ringing stones, bells) in human culture and soundscapes.

Legg igjen en kommentar

Ny publikasjon: The Archaeology of Sound, Acoustics and Music

april 27, 2020

Cajsa S. Lund er en av pionerene i det interdisiplinære fagfeltet musikkarkeologi. Hun har vært…

Samuel Hellens sanger: Stort musikkprosjekt har landet

november 23, 2019

I noen år har jeg vært med på et interessant og givende musikkprosjekt som har…

Videointervju og improvisasjoner

september 19, 2019

I Novgorod, under Slovisha-festivalen i august, lagde munnharpekollega Aksenti Beskrovny (Moskva) et intervju med meg,…

Inntrykk fra festivalen Slovisha i Novgorod

september 1, 2019

Jeg er tilbake fra Veliky Novgorod, og er full av inntrykk etter festivalen Slovisha Musical Antiquities…

Norske lyrer!

mai 16, 2019

Her er et lite glimt inn i mitt håndverksarbeid med lyrer. I vinter og vår…